Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΓΚΕΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ



Λεμεσός, 20 Σεπτεμβρίου 2009


Κύριο εκτρονικη διευθυνση ται απο ρα την καρδ

Αντρέα Χρίστου

Δήμαρχο Λεμεσού και το δημοτικό συμβούλιο.

Αξιότιμε δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,




Λεμεσός, 20 Σεπτεμβρίου 2009


Κύριο εκτρονικη διευθυνση ται απο ρα την καρδ

Αντρέα Χρίστου

Δήμαρχο Λεμεσού και το δημοτικό συμβούλιο.

Αξιότιμε δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,



Θέμα: Διαμαρτυρία για την τοποθέτηση περίφραξης στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό.


Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την τοποθέτηση περίφραξης στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση και τη χρήση της πλατείας από τους πολίτες. Επιπλέον, τα κάγκελα πέραν της ακαλαισθησίας που τα χαρακτηρίζει, είναι πολύ επιβλητικά αφού υπερβαίνουν τα 2 μέτρα σε ύψος και έχουν αλλοιώσει σημαντικά τον ιστορικό και κατά τ’ άλλα προστατευμένο χαρακτήρα της περιοχής.


Οι πολύ ενδιαφέρουσες και σπάνιες για τη Λεμεσό πολεοδομικές συνθήκες της περιοχής έχουν αλλοιωθεί κατόπιν αυτής της επέμβασης και η ένταξη της εκκλησίας, ως αρχιτεκτονική μορφή, στο χώρο έχει πληγεί σοβαρά όπως επίσης και η πολύ αρμονική σχέση με τις γειτονικές κατοικίες, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αστικής κυπριακής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα.


Σε αντίθεση με την επέμβαση αυτή που έκπληκτοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά, θα περιμέναμε ως πολίτες ευρωπαϊκής πόλης να είχε προταθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου η διαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της πλατείας αυτής προς το συμφέρον όλων μας και προπάντων υπέρ της αναβάθμισης της κοινωνικής ζωής της Λεμεσού. Ο Λεμεσιανός απέδειξε ότι αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό κάθε έργο που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με το πιο τρανό παράδειγμα την επιτυχία των έργων στην επίχωση και την παραλιακή οδό.


Η επιτυχία των προαναφερθέντων έργων απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι οι δημόσιοι χώροι πρέπει να αποτελούν «δίκτυο» για να λειτουργήσουν σωστά, αφού μόλις συνδέθηκε το παραλιακό μέτωπο ΑΜΕΣΑ επωφελήθηκε και η επίχωση, ενώ η προϋπάρχουσα επίχωση θεμελίωσε την επιτυχία του «δικτύου» πεζοδρόμων.


Έτσι λοιπόν, και η πρώην-πλατεία της Αγίας Τριάδας αν φυσικά αξιοποιηθεί, μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την Πλατεία Ηρώων και να ενισχύσει τις θαυμαστές και πολύχρονες προσπάθειες του δήμου για την εκεί δημιουργία του πολιτιστικού πυρήνα της πόλης μας. Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι με την δημιουργία δημόσιας πλατείας γύρω από την εκκλησία και την ανώδυνη πεζοδρόμηση δύο στενών δρόμων με πολύ περιορισμένη κυκλοφορία συνδέουμε το εμπορικό κέντρο της πόλης μας με τους δημόσιους χώρους της παραλιακής.


Είναι αυτονόητο πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει θετικότατα το προφίλ της πόλης μας αλλά και της ίδιας της εκκλησίας. Το κέρδος για όλους μας θα είναι πολύ μεγάλο και τα πλεονεκτήματα από αυτήν την σύνδεση είναι τόσο ευδιάκριτα που δεν χρειάζεται καν να απαριθμηθούν.


Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Δεν θα αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους η εν λόγω εκκλησία προχώρησε σε αυτή την αντι-κοινωνική πράξη. Είναι απόφαση που φαίνεται έχει παρθεί στα υψηλά στρώματα της ιεραρχίας της, αφού το ίδιο έχει πράξει και στην εκκλησία της Αγίας Νάπας, όπως και της εκκλησίας της Καθολικής και όλοι έχουμε δει την ζημιά που έχουν επιφέρει στη συνοχή του αστικού ιστού των γειτονιών τους. Ένα καταπληκτικό παράδειγμα προς μίμηση και διαφορετικής αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η πλατεία της εκκλησίας της Φανερωμένης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας αλλά και οι χιλιάδες εκκλησίες στα ιστορικά κέντρα όλης της Ευρώπης.


Αυτό όμως που μας ανησυχεί ως πολίτες είναι πως έχει επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις αρχές της πόλης μας. Οι πλατείες των εκκλησιών έχουν καθιερωθεί ως κατ’ εξοχήν δημόσιοι χώροι και η υπεξαίρεση τους αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην πόλη αφού η δόμηση των πόλεων έγινε γύρω από αυτά τα αστικά κενά. Είναι δηλαδή ισότιμα δομικά στοιχεία της πόλης με ένα κτίριο. Διερωτούμαστε λοιπόν πως ο δήμος υποχρεώνει ιδιώτες σε εξοντωτικούς κανονισμούς για την ανακαίνιση ενός οποιουδήποτε διατηρητέου κτιρίου αλλά ταυτόχρονα αφήνει ελαφρά την καρδιά ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της γειτονιάς μας να καταστρέφεται από απερισκεψία ή από την υπεροψία του ιδιοκτήτη του.


Όπως έχουμε πληροφορηθεί έχει κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια από την εκκλησία για την ανέγερση της περίφραξης. Παρακαλούμε λοιπόν το Δήμο Λεμεσού να μην εγκρίνει την άδεια και να χειριστεί την υπόθεση με την σοβαρότητα που της αρμόζει.


Ζητούμε από το δημαρχείο να λάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να επανέλθει η πλατεία στην αρχική και φυσιολογική της κατάσταση. Το δημαρχείο ως φύλακας του πολιτιστικού μας πλούτου, της αστικής συνοχής αλλά και προπάντων της ισονομίας των πολιτών και του κοινού συμφέροντος δεν μπορεί να μένει απαθές στην υπεξαίρεση ενός ακόμα δημοσίου χώρου.



Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία για την διάσωση της πλατείας της Αγίας Τριάδας.





Την επιστολή υπογραψαν 200 δημότες οι οποιοι ειναι αποφασισμένοι

να επαναφέρουν την πλατεία στην φυσιολογική της κατάσταση.

Παρακαλώ όπως, ως ένδειξη υποστήριξης, αναδημοσιεύσετε αυτήν την

επιστολή ή όπως διαδώσετε την καινούργια αφθαιρεσία της εκκλησίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: