Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΥΑΛΛΥΤΕΡΟΝ ΣΙΕΦΤΑΛΙΝ ΕΝ ΤΟ ΔΗΚΟ ΜΑΣ

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Ιούλιου Θεοδωρίδη (που λάβαμε στο email) και σχολιάζει ένα σημαντικότατο γεγονός που θα λάβει χώραν στην ωραία Λεμεσό.

Τα δρώμενα (σημαντική περιοδική έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου, που καταγράφει το σύνολο της μηνιαίας παρουσίασης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας) καταλήγουν, ταχυδρομικά, σε μερικές χιλιάδες παραλήπτες προσφέροντας μια πρώτη συνοπτική ενημέρωση στους πολίτες ώστε ο καθένας (αναλόγως των ενδιαφερόντων του) να κάμει τις επιλογές του. Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται, σχεδόν κάθε φορά, φυλλάδια και προσκλήσεις για συγκεκριμένες εκδηλώσεις που, είτε διοργανώνονται σε συνεργασία ή με τη συμβολή του Δήμου, είτε και όχι. Παρόλο που, προσωπικά, αυτή η πρακτική (η επιλογή, δηλαδή, εκδηλώσεων που δεν συνδέονται με τον Δήμο) δεν με βρίσκει πάντοτε σύμφωνο, εντούτοις σημειώνω ανάλογα με τις δικές μου προτεραιότητες, πράγμα που, υποθέτω, συμβαίνει και με πολλούς άλλους παραλήπτες οι οποίοι διατηρούν για τον εαυτό τους τη δυνατότητα της τελικής επιλογής.

Με τα τελευταία, λοιπόν, δρώμενα παρέλαβα και την πρόσκληση της Ε.Ε. της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος η οποία, σε συνεργασία με τον Δήμο, διοργανώνει «εκδήλωση παρασκευής και ψησίματος της μεγαλύτερης σεφταλιάς του κόσμου για εγγραφή στο βιβλίο ρεκόρ Guiness World Records» (διατηρώ πλήρως τη φρασεολογία της πρόσκλησης). Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν να την αγνοήσω και να περιοριστώ στα υπόλοιπα δρώμενα, όπως πράττω συνήθως. Επειδή, όμως, θεωρώ πρωτίστως και επιεικώς αδιανόητη τη συνεργασία του Δήμου και παράλληλα δεδομένη την προβολή της εν λόγω εκδήλωσης από τα Μ.Μ.Ε. (μια διάψευσή τους θα οδηγούσε σε δημόσια απολογία μου) αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτό το σημείωμα, εν είδει φιλολογικού (ας με συγχωρήσουν οι φιλόλογοι) πονήματος, για να καταστεί γνωστή η θέση του υπογράφοντος (και όσων άλλων συμφωνούν με την ίδια τοποθέτηση). Αν τη Νεολαία του ΔΗ.ΚΟ. απασχολεί το θέμα της απουσίας της από τα ρεκόρ Γκίννες, με γεια της, με χαρά της! Ο Δήμος γιατί σεγκοντάρει; Πώς ευθυγραμμίζεται μια εκδήλωση που στοχεύει στην προβολή (ατομικού ή ομαδικού, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) «επιτεύγματος» που, κατά κανόνα, δεν υπολογίζει και πολύ στην ευφυΐα, την αισθητική και την αξιοπρέπεια των «διαγωνιζομένων», με την οργάνωση και  συμμετοχή σε τιμητικές εκδηλώσεις για ανθρώπους των γραμμάτων, τη συμβολή σε εικαστικές εκθέσεις, τη διοργάνωση ημερίδων για πτυχές του πολιτισμού μας και της λαϊκής ή αστικής μας παράδοσης; Θεωρώ ανεπίτρεπτο να παραλαμβάνω τον ένα μήνα πρόσκληση για παρακολούθηση του Στ’ Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας του Δημοτικού Αρχείου και τον επόμενο πρόσκληση για παρακολούθηση της «παρασκευής και ψησίματος»(!) της κάθε σεφταλιάς. Εκτός όλων των άλλων, δεν αντιλαμβάνονται μερικοί στον Δήμο πως, με τη συμμετοχή σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν τον Δήμαρχο, την Πολιτιστική Επιτροπή και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες;

Άφησα τελευταία την αναφορά στο «σκοπό» της εκδήλωσης με την παραχώρηση, δηλαδή, των εσόδων σε ένα εκ των συνδέσμων καρδιοπαθών. Το πρόβλημα τούτο (γιατί, πράγματι, περί προβλήματος πρόκειται) τα τελευταία χρόνια έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μορφή «επιδημίας» η οποία ολοένα και επεκτείνεται προς δόξαν της άποψης πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Γι αυτό, όμως, περισσότερα σ’ ένα προσεχές σημείωμα…

Ιούλιος Φ. Θεοδωρίδης

Λεμεσός, 30.11.2010


και παραθέτουμε και ένα σχόλιο στο πιο πάνω email   
  
ΣΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΕΝΗ ΛΕΜΕΣΟΣ

Αγαπητε μου Ιουλιε
Κατ αρχην ευχαριστω για την ενημερωση για το υψιστης σημασιας
πολιτιστικο γεγονος της μεγαλυτερης   σιεφταλιαςστον κοσμο .Αναμενω να
με πληροφορησεις ποτε θα λαβει χωραν το σι  ευτελιστικο τοιουτον
γεγονος ωστε να συρρευσωμεν ολη η οικογενεια αφου ενδυθωμεν τα καλα
μαςενδυματα ινα απολαυσωμεν το απειρου καλλους πνευματικον γεγονος!!Στη
συνεχεια δε ολοι οι ιθαγενειςκατοικοι της δυσμοιρης πολεως της Λεμεσου
θα καταφυγουμε εις το προσφιλες αθλημα μας της Μασας   η κορυφωση θα
επελθει και μετα τον στομαχικον οργασμον θα ανακραξωμεν ολοι μαζι
Ζητω η Σι   ευτελισμενη Λεμεσος Ζητω ο πολλυ  τισμος της  Φουκους! !
Για τη σιεφταλια ρε γαμωτο !!
Θα αδωμεν επαναστατικα ασματα ως  Αυτες οι σιεφταλιες ειναι δικες τους
και δικεσ μας δεν μπορει κανεις να μας τις παρει!
Αγαπητε μου Ιουλιε μηπως πρεπει να τραγουδησουμε  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΕΜΑΛ
ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕ Θ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ
Η μαλλον να συνεχισουμε να αγωνιζομαστε για να πεισουμε πως η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
δεν ειναι μονο για τα πανυρκα και πως αυτη η πολη αξιζει κατι
περισσοτερο απο τα καρναβαλια το κρασι και τη μακρυτερη σιεφταλια.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Ένα πολιτικόν κόμμαν μες το οποίον υπάρχει της χειρότερης ποιότητας κρέας, μέσα στο οποίον βάλλεις πολλά πολλά μπαχαρικά τζιαι πολλήν μαϊντανόν για να κρύψεις την μπόχαν τζιαι το οποίον περιτυλίγεις με ποσκούπηδα του κασάπη που αλλιώς κανένας δεν θα ζητούσεν για να το ψήσεις με τον πιό καρκινογόνον τρόπον ψησίματος. Αν έχεις στομάσια γερά το χονεύκεις, αλλιώς το ρέεσαι ούλλη μέρα τζιαι θέλεις άκλα σέντσερ για να γλυτώσεις που το βάρος του.

Σε ποιόν πολιτικόν κόμμαν βρίσκεται τζιείνος ο φασίστας ηλήθιος ο γιατρός που την Καρπασία;

nahna είπε...

Παραβλέποντας τα υπόλοιπα ευτράπελα, συμφωνώ καθόλα με το τελευταίο σχόλιο του Ιούλιου Θεοδωρίδη. Είναι συνήθης πρακτική να μεταμφιέζεται ένα γεγονός σε φιλανθρωπικό, όμως δεν εξυλεώνεται έτσι η ψηφοθηρία ή η ακατάπαυστη διαφήμιση.