Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΣΤΗΣΟΥΝ


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ. ΤΥΦΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΒΙΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ "ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ. 

ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ "ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΙΑΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΕΣ, ΑΦΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΑΓΛΑΡΩΣΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΥΥΠΟΛΗΠΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΡΑΧΕΣ ΑΝ ΤΗΝ ΠΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  BLOG ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΤΙΣ 18/5/10 ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

 ------------------------------------------------------------------------


Μάθετε τα δικαιώματά σας σε περίπτωση που έχετε μπλέξει με την αστυνομία

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_3474.html 


Ο μικρός αυτός οδηγός θα σας δώσει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τα δικαιώματα που έχετε και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο. Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην...

άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.

1. Εξακρίβωση στοιχείων

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.
Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.
http://news24gr.blogspot.com/2009/09/blog-post_3753.html



------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΠΑΟΚ


"Με αφορμή τις ποινές φυλάκισης που άκουσαν ακόμα 4 οπαδοί του ΠΑΟΚ, αποφασίσαμε να καταγράψουμε κάποιους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, που πρέπει να τους εφαρμόζουμε πάντα, σε περίπτωση που βρεθούμε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα με την ιδιότητα του ύποπτου ή του κατηγορούμενου. Το κείμενο είναι στην κατεύθυνση της αποτροπής λαθών από την μεριά των οπαδών του ΠΑΟΚ και στοχεύει στο να μην δυσχεραίνουμε εμείς οι ίδιοι τη θέση μας, αφού οποιοδήποτε λάθος με το χουντικό νόμο Ορφανού μπορεί να μας οδηγήσει στη φυλακή για κάποιους μήνες.

Καταρχήν όσοι έχουν περάσει από τη διαδικασία της προσαγωγής ή σύλληψης, γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως χαρακτήρα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ο φόβος και ο πανικός. Αυτό το ξέρουν καλά οι αστυνομικοί και οι ασφαλίτες και θα προσπαθήσουν να σε τρομάξουν με απειλές ή ξύλο με σκοπό να σου εκμαιεύσουν μια ομολογία στην αρχή της προσαγωγής ή σύλληψης, όπου οι αντιστάσεις σου είναι μειωμένες. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να οπλιστείς με υπομονή και να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις το φόβο και τον πανικό. Όσο περνάει η ώρα και δεν έχεις ομολογήσει, ακόμα και αν είσαι ένοχος, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να τη σκαπουλάρεις. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι, ότι πεις γραπτά ή προφορικά αυτό θα δεχτεί το δικαστήριο και όχι αυτό που θα ισχυριστείς αργότερα με μια αλλαγμένη κατάθεση. Εκεί λοιπόν την έχουν πατήσει οι περισσότεροι οπαδοί μας, οι οποίοι είτε από φόβο είτε από τα γνωστά τερτίπια των αστυνομικών, υπέγραψαν μια κατάθεση όπου χαντάκωσαν τον εαυτό τους και έδεσαν τα χέρια των δικηγόρων τους. Γι αυτό, μην υπογράφετε τίποτα πριν μιλήστε με το δικηγόρο σας, έχετε αυτό το δικαίωμα.

Βασική επιδίωξη της ανάκρισης είναι να συλλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για την ενοχή ή την "ενοχή" κάποιου. Οι καλές ανακρίσεις για τους κατηγορούμενους είναι αυτές που δεν περιέχουν τίποτα. Αυτές που δεν δίνουν καμία πληροφορία για κανέναν. Αυτές που θα δώσουν την ευκαιρία να χτίσεις την υπερασπιστική σου γραμμή με καθαρό κεφάλι, μακριά από τις απειλές και τα αντριλίκια της αστυνομίας και πάντα με τη βοήθεια του δικηγόρου σου.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις σε περίπτωση που συλληφθείς, είτε επ΄αυτοφώρο, είτε μετά από κάποιες μέρες, είναι να μάθεις αν κατηγορείσαι για κάτι. Στην αστυνομία μπορεί να σου πούνε ότι είσαι απλά "ύποπτος" και μετά να γίνεις ξαφνικά κατηγορούμενος. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάζει καθόλου. Απαιτείς την παρουσία δικηγόρου με κάθε τρόπο, χωρίς βέβαια να γίνεις επιθετικός. Δικαιούσαι να κάνεις ένα τηλεφώνημα και το καλύτερο είναι να πάρεις κάποιον (π.χ. ένα έμπιστο φίλο) που ξέρεις ότι θα ειδοποιήσει εκτός από δικηγόρο και τα κατάλληλα άτομα.

Στο θέμα του τηλεφώνου πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή ακόμα και αν πάρεις τους γονείς σου. Πρέπει να πεις γρήγορα και συνοπτικά αυτά που πρέπει, χωρίς να παραδέχεσαι τίποτα. Π.χ. "με πιάσανε στην Κλεάνθους και με κατηγορούνε ότι είχα μια τσάντα με 5 πυρσούς, είμαι στο τάδε τμήμα, ειδοποίησε ένα δικηγόρο να έρθει αμέσως". Δεν χρειάζεται να πεις ότι "έκανα αυτό", ούτε να σε πιάσει πολυλογία γιατί ότι λες στο τηλέφωνο μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι η αστυνομία καταγράφει τα τηλέφωνα και θα μάθει με ποιον επικοινώνησες, οπότε αν έχεις κάνει κάτι "σοβαρό" μαζί με κάποιους άλλους, χρειάζεται να προσέξεις ποιον θα πάρεις τηλέφωνο.

Μέχρι να έρθει δικηγόρος δεν λες τίποτα, εκτός από τα στοιχεία της ταυτότητας σου, τα οποία υποχρεούσαι να δηλώσεις. Πέρα από τα στοιχεία της ταυτότητας σου, δεν λες τίποτα άλλο, δεν απαντάς ούτε σε ερωτήσεις του τύπου "Που δουλεύεις", "Έχεις αδέρφια". Θυμήσου ότι στην ερώτηση "που μένεις", λες τη διεύθυνση που είχες δηλώσει την πρώτη φορά που έβγαλες ταυτότητα, άσχετα αν τώρα μένεις αλλού. Διατηρείς μία ξεκάθαρη αρνητική στάση, δεν δέχεσαι να σε κεράσουν καφέ και δεν χάνεις την ψυχραιμία σου. Η αστυνομία μπορεί να μην επιτρέψει στο δικηγόρο σου να σε δει για πολλές ώρες, για να σε πιέσει ψυχολογικά και σου πάρει κατάθεση χωρίς αυτόν. Η στάση σου σε αυτή την περίπτωση είναι η εξής μία. "Δεν καταθέτω χωρίς το δικηγόρο μου".

Όταν και αν τελικά βρεθείς με το δικηγόρο σου, η στάση σου παραμένει ίδια. Δεν απολογείσαι και δεν λες κουβέντα στην αστυνομία. Ότι έχεις να πεις θα το πεις στο δικαστήριο και όχι στην αστυνομία. Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα και πρέπει να τα τηρήσεις κατά γράμμα. Δεν χρειάζεται να μασήσεις από απειλές των αστυνομικών ή από τις υποσχέσεις τους. Ούτε να πιστέψεις πως υπάρχει στο τμήμα κάποιος καλός κυριούλης αστυνομικός που θα είναι λιγότερο επιθετικός και ενδιαφέρεται για σένα, που "κατά βάθος είσαι καλό παιδί και άλλοι σε μπλέξανε". Η αστυνομία δεν νοιάζεται για σένα και το μόνο που θέλει είναι να σε τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί και να σε στείλει στο δικαστήριο, έτοιμο για διακοπές σε κάποια φυλακή.

Είναι αρκετά πιθανό να πέσει και καμιά σφαλιάρα στην ανάκριση, ειδικά αν αρνείσαι να πεις οτιδήποτε. Αυτό είναι καλό σημάδι, σημαίνει πως τους έχεις εκνευρίσει καθώς δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να σε δέσουν. Δεν υπάρχει λόγος να μασήσεις από το ξύλο. Αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει και πιστέψτε μας είναι προτιμότερο λίγο ξύλο από μερικούς μήνες φυλακή. Επίσης είναι πιθανό να σου πάρουν κατάθεση τα χαράματα, όταν ο οργανισμός του ανθρώπου είναι πιο ευάλωτος, ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένας ασφαλίτης (από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν), να το παίξει αυτόπτης μάρτυρας που ντεμεκ σε αναγνώρισε. Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος, να σε κάνουν να μιλήσεις ή να "ομολογήσεις". Aρα και η στάση σου παραμένει η ίδια. Δεν λες κουβέντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπογράφεις τίποτα. Τίποτα απολύτως, ούτε την έκθεση σύλληψης, ούτε την προανακριτική κατάθεση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμα. Οι ανακριτές της αστυνομίας είναι ειδικοί στο να σε μπερδεύουν και να σε οδηγούν σε αντιφάσεις. Επομένως, είναι *****ία που λέει και ο Ζαγοράκης να αρχίσεις να λες ιστορίες με μισά ψέματα ή μισές αλήθειες και το μόνο που θα πετύχεις είναι να χαντακώσεις τον εαυτό σου. Ακόμα και σε περίπτωση που σε πιάσουν να έχεις πάνω σου κάτι παράνομο έχεις το δικαίωμα και δεν πρέπει να πεις τίποτα. Έτσι μόνο θα διατηρήσεις όλες τις δυνατότητες υπεράσπισης σου.

Μία άλλη περίπτωση, είναι να σε συλλάβουν μαζί με κάποιους άλλους που μπορεί να τους ξέρεις ή όχι. Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή και το να μην πεις τίποτα είναι σημαντικό όχι μόνο για σένα, αλλά και για τους άλλους. Ο πρόλογος των αστυνομικών σε αυτή την περίπτωση είναι ο κλασικός. "Τα είπανε όλα οι άλλοι, σε δώσανε, άντε πεστα και εσύ, να διευκολύνεις τον εαυτό σου". Αυτό μπορεί να έχει συμβεί, αλλά μπορεί και όχι. Επομένως δεν χρειάζεται να ρισκάρεις και πρέπει να θυμάσαι ότι το να εμπιστεύεσαι αστυνομικό μέσα στο τμήμα είναι σαν να εμπιστεύεσαι πως δεν θα σε δαγκώσει λευκός καρχαρίας μετά από 8 μήνες δίαιτας.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζεις ότι η αστυνομία πάντα ξέρει λιγότερα από αυτά που υποκρίνεται πως ξέρει. Όσο και αν ζορίσουν, όσο και αν σε φοβίσουν (γιατί και αυτό πιθανό είναι, άλλωστε παίζεις στο γήπεδο τους), όσο και αν σε πρήξουν ή σε απομονώσουν, πρέπει να διατηρήσεις τη σιωπή σου. Μην τους κάνεις τη χάρη να σε τυλίξουν γιατί ο μόνος χαμένος είσαι εσύ. Από εκεί και πέρα η αστυνομία θα σε οδηγήσει στον εισαγγελέα, μέσα σε 24 ώρες το αργότερο. Ο εισαγγελέας σου απαγγέλει κατηγορίες και έχει τις εξής δυνατότητες:
-) Να σε παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, οπότε μένεις ελεύθερος. Εδώ υποχρεούσαι να δηλώσεις μία διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και πρέπει να πεις την αλήθεια γιατί εκεί θα σου έρθουν τα σχετικά χαρτιά.
-) Να διατάξει κύρια ανάκριση ή συμπλήρωση της προανάκρισης (σπάνιο ενδεχόμενο).
-) Να σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία. Εδώ μπορεί να σου δώσει προθεσμία 3 μέρες για να ετοιμάσεις καλύτερα την υπεράσπιση σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της προθεσμίας μπορεί να συνεχιστεί η κράτηση σου.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο έχει συνταχθεί από άτομα που είχανε τις σχετικές εμπειρίες. Μπορεί κάποιοι δικοί σου που σε υπεραγαπάνε όπως π.χ. οι γονείς σου, η κοπελιά σου ή οι φίλοι σου να σε πιέσουν και να σε στείλουν σε άλλη κατεύθυνση, εσύ όμως πρέπει να τηρήσεις με ευλάβεια όσα γράψαμε πιο πάνω. Αυτά που γράψαμε δεν εγγυώνται την αθώωση σου, άλλωστε ο χουντικός νόμος Ορφανού προβλέπει δρακόντειες ποινές, αλλά σίγουρα δεν σε ενοχοποιούνε περισσότερο. Τις περισσότερες φορές το δικαστήριο δεν έχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εκτός από την απολογία σου στην αστυνομία. Μην τους κάνεις αυτό το δώρο.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ:

1. Δεν υπάρχει η έννοια της προσαγωγης στην Κύπρο.

2. το ενταλμα σύλληψης στην Κύπρο εκδίδεται από δικαστή, όχι από τον ανακριτή (και ο ανακριτής βέβαια, πάλε δικαστής είναι, αλλά με άλλες αρμοδιότητες).

3. το ένταλμα πρέπει να αναγράφει το αδίκημα για το οποίο είσαι ύποπτος. όχι κατηγορούμενος. το ίδιο ισχυει και στην ελλάδα. είναι λάθος τούτο που γράφει δαμε.

4."αυτόφορο αδίκημα".  στην κύπρο δεν υπάρχει διευκρίνιση του όρου. χρησιμοποιείται η ελληνική ερμηνεία.

5. στην ελλάδα μετά από 24 ωρες κράτησης πρέπει να σε παίρνουν στον εισαγγελέα. στην κύπρο, στο δικαστήριο.

6."ενταλμα έρευνας". στην κύπρο γίνεται μόνο από αστυνομια. Δεν τίθεται θέμα παρουσίας δικαστικού. επίσης, δεν ξέρω να υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει έρευνα την νύκτα, όπως στην ελλάδα.

7.από το δευτερο κείμενο, του παοκ, πάλε στην κύπρο δεν ισχύουν όσα ισχύουν στην ελλάδα για το τί γίνεται μετά από 24 ωρες κράτησεις (οι 3 επιλογές που λέει). στην κύπρο είτε θα κατηγορηθείς και θα αφεθείς ελεύθερος, είτε θα παρουσιαστείς δικαστήριο για να ζητηθει η κράτησή σου για περίοδο μέχει 8 μέρες, μέχρι να τελειώσουν οι ανακρίσεις και οι έρευνες της αστυνομιας

4 σχόλια:

osr είπε...

όσον αφορά την κύπρο κάποιες παρατηρήσεις

1. Η έννοια της προσαγωγής όπως χρησιμοποιείται ταυτίζεται με την εξακρίωση στοιχειών

κάτι πολύ σημαντικό:
ακόμη και να μην έχετε την ταυτότητα πάνω σας δεν νομιμοποιειται μόνο από αυτό ο κάθε αστυνομικός να σας πάρει στο τμήμα για εξακρίβωση ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ οτι έχετε διαπράξει καποιο αδίκημα

ο όρος " εύλογες υπόνοιες" είναι νομικός και εξειδικεύται σε αποφάσεις και του ΕΔΑΔ

πχ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχουν εύλογες υπόνοιες διάπραξης αδικήματος αν εσύ πας βόλτα με τους φίλους σου στον δρόμο μέρα μεσημέρι μέσα σε κόσμο και ενώ στην ευρύτερη περιοχή πχ λευκωσίας λεμεσού κλπ δεν δοθεί σήμα για κάποιο αδίκημα

ο αστυνομικός σε αυτή την περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να σε πάει για "εξακρίβωση" αφού έτσι κι αλλοιώς από τον ασύρματο μπορεί να διαπιστώσει ακριβώς τα ίδια και από το τμήμα

δηλαδή τι παραπάνω θα κάνει αν σε πάρε στο τμήμα;

αλλοιώς θα ήταν σα να λέγαμε ότι το να μην έχει ταυτόττηα πάνω σου είναι ποινικό αδίκημα

4. αυτόφωρο αδίκημα υπάρχει και στην κύπρο δηλαδή αυτό που γίνεται μπροστά στον αστυνομικό κυρίως και υπάρχουν και άλλες προυποθέσεις απίθανες που ορίζονται στο άρθρο 14 πονικής δικονομίας


5. μια διεκυρίνηση:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 24 ΩΡΕΣ για να σε πάρουν δικαστήριο
αυτό είναι το μάξιμουμ δηλαδή αν σε συλλάβουν το πρωί και λειτουργούν τα δικαστήρια πρέεπι να σε πάρουν αμέσως


6. ένταλμα ερεύνης: άρθρο 29 ποινικής δικονομίας

" (1) Ένταλμα έρευνας δύναται να εκδοθεί και εκτελεστεί σε οποιαδήποτε ημέρα περιλαμβανομένης Κυριακής ή δημόσιας αργίας πρέπει δε να εκτελείται μεταξύ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ αλλά ο δικαστης δύναται κατά τη διακριτική του εξόυσία να εξουσιοδοτήσει την εκτέλεση του εντάλματος σε οποιαδήποτε ώρα"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: στην τελευταία περίπτωση δηλδή εξουσιοδότηση οποιασδήποτε ώρας αυτό πρέπει να αναγράφεται στο ένταλμα ρητα


7. Όσον αφορά την περίοδο κράτησης κάποιου χωρίς να έχει κατηγορηθεί αυτό μπορεί να γίνεται ως εξής

ζητείται προσωποκράτηση για περίοδο 8 ημερών και κάθε 8 μέρες θα πρέπει να εμφανίζεται ενώπιον δικαστηρίου για ανανέωση

αυτό μπορεί να γίνει μάξιμουμ μέχρι τις 3 μηνες

Unknown είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΡ!

rose είπε...

απορία προς Ορς

κάποτε το διαταγμα ηταν 7 μερες με δυνατότητα να γινει ανανέωση μεχρι 3 φορές άρα 21 συνολο

άλλαξε?

osr είπε...

νασαι καλά καζάνι κοχλαστό!

rose από τότε που θυμάμαι πάντως εγω προσωπικά ήταν 8 μερες προσωποκράτηση κάθε φορά με ανανέωση και μάξιμουμ 3 μήνες

θα το ψάξω αν θες να δω αν ήταν έτσι και πότε άλλαξε